شما اینجا هستید
اجتماعی » لزوم هوشیاری در مقابل فیک نیوزها

فیک نیوز چیست؟

فیک نیوز یا خبر جعلی که اغلب در بستر رسانه‌های اجتماعی و شبکه‌‎های ماهواره‌ای، جهت فریب کاربران یا جعل واقعیت ساخته و پرداخته می‌شود، به یکی از تهدیدات مهم رسانه‌ای در جوامع امروز تبدیل شده است.

فیک نیوز در واقع دروغ‌ یا خبرهای غیرواقعی است که آگاهانه و عامدانه ساخته شده و در قالب خبر منتشر می‌شوند تا مردم را گمراه نموده یا افراد و سازمان های از آن انتفاع جانبی ببرند.

 

مصادیق اخبار جعلی

برخلاف آنچه احساس می شود که فیک نیوزها بیشتر در حوزه سیاسی است، بخش زیادی مربوط به اخبار اجتماعی، اقتصادی و حتی افراد برای کسب شهرت است.

برای نمونه افراد یا تیمی که مقامی کسب ننموده و یا مسابقه آنان دوستانه و غیررسمی بوده اما به شیوه ای دیگر و بزرگ نمایی خبر منتشر می شود، فردی که در مسابقات و جشنواره های جهانی و بین المللی مقامی کسب ننموده و گواهی آموزشی یا تقدیر را به نام کسب مدال جهانی جا می زند، هنرمندی که در مسابقه بخشی تقدیر شود اما آن را مقام بین المللی قلمداد کند و… نمونه ای از این فیک نیوز هاست که متاسفانه دیده می شود و اغلب هم در کانال ها و پیج های خبری غیررسمی و فیک فورا و به شیوه برجسته سازی جهت جذب ممبر منتشر و وایرال می شوند.

 

تبعات فیک نیوز ها

این خبرها جدای از اینکه باعث بی اعتمادی عمومی و آسیب به جایگاه اطلاع رسانی می شود، جفا در حق افراد زحمت کش، صادق و تلاشگری است که سال ها عمر و استعداد خود را برای کسب یک مقام واقعی و صادقانه در مسابقات، جشنواره و رویدادهای علمی، فرهنگی و ورزشی صرف می کنند اما در مقابل فیک نیوزها گم می شوند و یا به چشم نمی آیند.

 

راهکارهای مقابله با فیک نیوزها

در زیست بوم جدید ارتباطی و فناوری، سازمان های رسانه ای و خبرنگاران علاوه بر انتشار اخبار و تولید محتوا، وظیفه و مسئولیت صحت سنجی اخبار و پرهیز از انتشار فیک نیوز را دارند.

کانال های خبری از انتشار چشم بسته خبرها و کسب مقام و مدال افراد خودداری کنند و از طریق های مختلف نسبت به صحت سنجی موضوع اقدام کنند.
جستجو در گوگل، بررسی موضوع یا یک خبر از طریق سایت یا صفحات رسمی سازمان یا انجمن متولی مسابقات در شبکه های اجتماعی، بررسی خبر از طریق افراد متخصص و آگاه به موضوع، استعلام از سامانه های ارتباطی و سازمانی مرتبط با خبر و… از جمله راهکارها برای صحت سنجی خبرها و پیشگیری از انتشار فیک نیوز می باشد که امید است در سقز بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

-فردین مصطفایی

این مطلب بدون برچسب می باشد.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

سایت خبری سقز رووداو | خبری | اجتماعی | کوردانه | اقتصادی | سیاسی | فرهنگی | گزارش | عناوین بین الملل