این روستا در در فاصله ی تقریبی ۲۴ کیلومتری شمال غربی شهر سقز یعنی: مسیر سقز- بوکان (۵ کیلومتری روستای سرا) قرار گرفته که حدود ۱۰۰ خانوار در آن ساکن هستند. سەرچاوە دارای طبیعتی سرسبز و آب و هوایی مطبوع بوده و اطراف آن را صخره های سنگی احاطه نموده اند؛ راه دسترسی روستا اسفالت شده است، اما این روستا فاقد خانه بهداشت و مدرسه متوسطه اول (راهنمایی) می باشد و ساکنان برای حل این کمبودها مجبورند به روستای سرا مراجعه نمایند.
پتانسیل های و جاذبه های گردشگری سەرچاوە
روستای سەرچاوە یکی از مقصدهای گردشگری برای شهروندان منطقه خصوصاً شهرهای سقز و بوکان و دیگر شهرستان های کوردستان و آذربایجان غربی می باشد و در اکثر روزها خصوصاً روزهای جمعه و تعطیل صدها نفر به این روستا سفر می کنند؛ علت اصلی این قضیه به ۲ مساله و پتانسیل برمی گردد:
الف- بستنی سنتی سەرچاوە
ب- چشمه آب جوشان و کم نظیر طبیعی همراه با طبیعت زیبا و صخره های سنگی اطراف آن.
بستنی سنتی سەرچاوە سال هاست با توجه به کیفیت و طعم متمایز آن به یکی از برندهای بستنی مشهور در منطقه تبدیل شده و خانواده ها و مهمانان زیادی برای صرف یا خرید آن به این روستا مراجعه می نمایند. چندین مرکز عرضه بستنی دایر شده و بستنی سەرچاوە در انواع ساده، زعفرانی، مغزدار، مخلوط، بستنی با شیر معمولی یا گاومیش و…عرضه می شود.
آب چشمه کنار روستا نیز از میان صخره های سنگ بیرون می آید که استخر نسبتاً بزرگی جلو آن وجود دارد. آب آن برای کشاورزی و اهالی روستا مصرف دارد، یکی از جوانان خلاق روستا اقدام به خرید چند قایق کوچک تفریحی برای بچه ها و قایقرانی داخل استخر نموده و خانواده های زیادی هم در اطراف چشمه و زیر صخره های سنگ چای، غذا و بستنی صرف می کنند.
در اطراف چشمه و استخر آب، بازار گرفتن عکس های سلفی بسیار گرم و پررونق است.
چندسال پیش نیز فردی در این منطقه اسب سواری بصورت موقت دایر نموده که متاسفانه بعلت مخالفت های چند نفر از اهالی محل آن را تعطیل نموده است.
مردمان خوش برخورد، بافت سنتی روستا به همراه طبیعت آن بر جذابیت های این مسیر افزوده، اما مهمترین مشکل آن نبود حداقل امکانات برای گردشگران و مسافران است.
مشکلات موجود و ارائه راهکارها
این روستا که می تواند نماد و برند گردشگری (بوم گردی) در کوردستان باشد متاسفانه سال هاست در سایه کم توجهی و بی برنامگی نهادهای متولی امر از جمله: میراث فرهنگی، بخشداری، دهیاری و… رها شده و اقدام خاصی صورت نگرفته است، که در زیر به پاره ای از این مشکلات و راهکارهای حل آن اشاره می شود:
ـ سنگفرش قسمتی از زمین های اطراف چشمه و ساخت چند آلاچیق یا کپر سنتی برای استراحت مسافران از موارد ضروری در محل است که باید مورد توجه قرار گیرد.
ـ ساماندهی و لایروبی استخر آب سرچشمه نیز و می توان قایق رانی تفریحی کودکان را در ان محل توسعه داد.
ـ اما یکی دیگر از مواردی که می تواند مورد توجه قرار گیرد برگزاری جمعه بازار برای ساکنان این روستا و روستاهای اطراف در نزدیکی چشمه آب برای فروش محصولات کشاورزی، باغی و دامی طبیعی همچون: خشکبار، میوه، لبنیات، عسل، صنایع دستی و… است که می تواند به منبع درآمد و ایجاد اشتغال برای روستائیان تبدیل شود و در جذب بیشتر گردشگران موثر باشد.
ـ مساله بعدی نیز که باید مورد توجه و پیگیری اداره میراث فرهنگی و گردشگری باشد ثبت ملی بستنی سەرچاوە و تبدیل این روستا به منطقه ویژه گردشگری است تا از این لحاظ بتواند در آنجا خدماتی ارائه دهد، مثلاً ساخت سرویس های بهداشتی و نمازخانه در محل امری ضروریست.
ـ توسعه ورزش های سنتی نظیر اسب سواریف بازی های بومی و محلی هم می تواند به جذابیت بیشتر مسیر کمک نماید.
ـ ترغیب و تشویق شهروندان به ارائه غذاهای سنتی، قهوه خانه و… نیز می تواند در ارائه خدمات به شهروندان و ایجاد درآمد برای روستائیان موثر باشد.
در هر حال سەرچاوە علیرغم کمبود امکانات یکی از مقصدهای پرتردد گردشگری منطقه است و باید از این پتانسیل استفاده های بیشتری نمود. گذرتان به مسیر سقز- بوکان افتاد حتماً سری به روستای سەرچاوە بزنید.
- سقز رووداو
- کد خبر 14690
- بدون نظر
- پرینت