ـ سطح سواد سلامت مردم کوردستان پایینتر از میانگین کشوری است و عواملی نظیر کمتحرکی، مصرف بالای نمک و کمبود سبزیجات، شیوع بیماریهایی چون چاقی و فشار خون را افزایش داده است.
ـ علیرغم کوهستانی بودن منطقه و فرصتهای موجود برای فعالیت بدنی، متاسفانه میزان تحرک فیزیکی مردم ما نسبت به میانگین کشوری پایینتر است.
ـ در بحث تغذیه، مصرف نمک یکی از موارد بسیار مهم است. در حالی که استاندارد مصرف نمک روزانه ۵ تا ۶ گرم است، متاسفانه استان کوردستان بالاترین رتبه مصرف نمک در کشور را دارد و میزان مصرف به بیش از ۱۲ گرم در روز میرسد.
ـ حدود ۵۶ درصد افراد بالای ۱۸ سال در استان از چاقی رنج میبرند، در حالی که میانگین کشوری در این زمینه ۵۲ درصد است.
ـ سرطان معده را از شایعترین بیماریها در کوردستان است، شاخصهایی همچون سبک زندگی ناسالم و استفاده بیرویه از نمک، ترشیجات، غذای مانده و… نقش مهمی در افزایش این بیماری ایفا میکنند.
ـ برگزاری همایشها، فرهنگسازی صحیح، اجرای برنامههای آگاهیبخشی و توجه به ورزش میتوان به ارتقای سطح سواد سلامت مردم در استان کمک شایانی نمود.
اینها مواردی بود که توسط بیدارپور معاون دانشگاه علوم پزشکی کوردستان بیان شده است؛ که جای چند سوال دارد؟
ـ عملکرد ضعیف شبکه های بهداشت و کمبود امکانات درمانی و بهداشتی در استان کوردستان چقدر در مسائل فوق نقش دارند؟
ـ برای افزایش سطح سواد سلامت مردم استان چه اقدامات ویژه ای از سوی آن نهاد انجام شده است وچقدر تولیدمحتوای چندرسانه ای و مکتوب توسط دانشگاه علوم پزشکی صورت گرفته است؟
ـ بری جذب امکانات و تجهیزات مدرن پزشکی و درمانی، عدالت در تقسیم امکانات و ساماندهی پزشکان متخصص و فوق تخصص در استان چه اقدامی اندیشیده اید؟
ـ گرانی دارو و مایحتاج عمومی و تاثیر آن بر فقر غذایی و خالی شدن سبدخانوار در این موارد چه نقشی دارند و…
لذا به نظر می رسد تنها دلایل سطح پایین سلامت استان مربوط به رفتار و رویکرد مردم نیست در این حوزه دستگاه های مرتبط هم با عملکرد و رویکرد ضعیف خود نقش مهمی دارند.
- سقز رووداو
- کد خبر 21039
- بدون نظر
- پرینت