فناوری و اینترنت علیرغم دست آوردهای بسیار زیاد آن، مسائل و مشکلاتی را هم به همراه آورده است. در وهله اول اعتیاد به فناوری و اینترنت فراگیر شده و بخش زیادی از جامعه حتا یک شب را بدون آن نمیتوانند سپری کنند.
همه ما آنچنان غرق در گوشی و اینترنت هستیم که از دنیای اطرافمان غافل شده و نوعی زندگی مجازی برای خود ساختهایم. کندوکاو در دنیای مجازی به کاهش ارتباط در دنیای واقعی منجره شده و ارتباط و تعامل در میان اعضای خانوادهها به کمترین حد خود رسیده است! در حال حاضر نیاز به اینترنت در کنار نیازهای اساسی جامعه قرار گرفته است؛ برای مثال مردم اسدآباد همدان در جلسهای دو تا خواسته از نماینده مجلس داشتند، یکی بهبود کیفیت نان و دیگری ارتقای اینترنت! ولی یقینا این میزان استفاده از اینترنت و فناوری برای بشر بدون هزینه و پیامد نخواهد بود. به قول زیمل انسان ابزار را خلق میکند و بعد ابزارها به انسان شکل میدهند. یعنی ابزارها خنثا نیستند که ما از آنها استفاده کنیم و آن را کنار بگذاریم. ابزارها شیوه درک و فهم ما را از امور تغییر میدهند. “با تولید ابزارهای کشاورزی، نگرش کشاورز نسبت به زمین تغییر کرد”(نیکلاس کار).
ساعت نگرش انسان را به زمان متحول کرد. توجه دقیق به زمان در کار و زندگی، فراگیر شده و وضعیت طبیعی را تغییر داده است. ” تیک تیک منظم ساعت جدا از دغدغههای عملیای که مایهی الهام اختراع ماشین زمان سنج و نحوه استفاده روزمره از آن شد، نقش مهمی در شکلگیری ذهن علمی و انسان علمی داشت”( کار). و رالف والدو امرسون مینویسد: در نهایت اشیاء حرف آخر را میزنند و مسیر حرکت بشر را تعیین میکنند. برخی با نگاه بدبینانهتری معتقدند روزی هوش مصنوعی مدیریت امور جهان را به عهده میگیرد و ما انسانهای خردمند را از صحنه خارج خواهد کرد! پس ابزارها در طول تاریخ سبب تغییرات زیادی در فکر و نگرش افراد و جوامع شدهاند؛ به طوریکه بخش زیادی از نگرش امروز ما محصول فناوری است. و فناوریهای جدید و اینترنت نیز به عنوان آخرین دست آوردها، تغییراتی را از نظر جسمانی، روانی و اجتماعی به دنبال داشته و خواهد داشت. فناوری نگرش و افکار ما و حتا به گفتهی متخصصان تغییراتی را در مغز انسان ایجاد میکند.
تفکر انسان امروز متفاوتتر از زمان قبل از اینترنت و فناوری است. اینترنت علاوه بر تغییرات کلی در تفکر انسان و سبک زندگی، مشکلات و آسیبهایی به ویژه برای نسل جوان به وجود آورده است. مسائل جرائم مالی، احساسی، عاطفی و حقوقی بخشی از ماجراست. در این رابطه نوجوانان به دلیل کم تجربگی و احساسی عمل کردن با مسائل، بیشتر آسیب میبینند. لذا ضروری است آگاهیافزایی لازم صورت گیرد. ولی مسئله شاید مهمتر برای نوجوانان این است که گوشی همراه و اینترنت بر پیشرفت تحصیلی و رشد فکری آنان نیز تاثیرگذار است. افرادی که پیوسته متنهای کوتاه و بدون انسجام اینترنتی مطالعه میکنند، حوصله و توان خواندن متنهای طولانی را ندارند و از تفکر سطحی و عملکرد تحلیلی ضعیفی برخوردارند. مراجعه مکرر به گوشی در حین کار و مطالعه سبب فشار زیاد به مغز میشود و فرسودگی ذهنی و کاهش یادگیری نتیجه آن است. از همه مهمتر کاربران اینترنت و دنیای مجازی از میزان تمرکز کمی برخوردارند. “کاری که اینترنت میکند این است که ذره ذره ظرفیت تمرکز و تعمق ما را میخورد” (کار). دانش آموز امروز نه در سر کلاس درس تمرکز لازم را دارد و نه در حین مطالعه. با این حال نیاز است مسائل امروز دنیایِ جدید را به درستی شناسایی، و برای کاستن از بار مشکلات و زیانهای آن اقدام نمود. به قول معروف شناخت درد خود نیمی از فرایند درمان است.
- سقز رووداو
- کد خبر 20085
- بدون نظر
- پرینت