فرهنگی, ویژه خبری, پژوهش

بازشناسی و مکان‌یابی «برزه» و انطباق آن با شهرستان سقز

مقاله علمی - پژوهشی «بازشناسی و مکان‌یابی «برزه» و انطباق آن با شهرستان سقز» به شرح زیر از نظرتان می گذرد:

نویسندگان

▫️دکتر صالح امین پور، استادیار تاریخ دانشگاه پیام نور سقز
▫️دکتر عبدالله ساجدی، استادیار تاریخ دانشگاه پیام نور  مهاباد
▫️دکتر جمال خسروی، استادیار تاریخ دانشگاه پیام نور بانه

چکیده
در قرون اولیه اسلامی، برزه؛ ناحیه، منزل و مرحله‌ای در مسیر دینور به مراغه بوده و در ایالت آذربایجان قرار داشته است. نظر به اهمیت فراوان ایالت آذربایجان، منابع متعدد به معرفی نواحی مختلف آن پرداخته‌ و به بعضی از نواحی اشاره‌های مختصری نموده‌اند. یکی از این نواحی برزه است. این ناحیه ابتدا جزو کوره‌های مجاور بوده و سپس با اضافه شدن چند روستا به کوره جدیدی تبدیل ‌شده است. اعراب مسلمان در این کوره اسکان‌ یافته و باعث رونق و شهرت آن شده‌اند. نام برزه تا دوران سلجوقیان در منابع ذکر شده و پس ‌از آن به دلایل نامعلومی، ناپدید شده است. تحقیق حاضر به دنبال بررسی، بازشناسی و مکان‌یابی کوره برزه است.

در این پژوهش از منابع دست ‌اول شامل منابع تاریخی، کتاب‌های مسالک و ممالک و سایر کتب اسلامی قرون اولیه و نیز منابع پژوهشی و تحقیقات جدید استفاده ‌شده است. این پژوهش درصدد آن است که به این سؤال پاسخ دهد که برزه مذکور در سده‌های آغازین اسلامی، کدام نقطه است؟ و با کدام ناحیه امروزی قابل تطبیق است؟

با توجه ‌به بررسی منابع، تطبیق نقشه‌ها و محاسبه مسافت‌های ذکرشده، نتایج پژوهش حاکی از آن است که برزه با شهرستان #سقز کنونی در استان کردستان قابل تطبیق است. این مقاله به روش کتابخانه‌ای و با استفاده از فیش‌های مستخرج از منابع دست ‌اول تاریخی و جغرافیایی و سایر کتب مرجع و نیز استفاده از نقشه‌های جغرافیایی و به شیوه توصیفی و تحلیلی انجام‌گرفته است.

متن #کامل_مقاله و دریافت آن از طریق لینک زیر
https://localhistories.journals.pnu.ac.ir/article_11468.html

https://localhistories.journals.pnu.ac.ir/article_11468_343e058b244c20c847650d1c8feecb0f.pdf

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *