سقزرووداو- تا یک ماه دیگر مجلس یازدهم و نمایندگان جدید مجلس شروع بکار خواهند نمود، لذا هم افزایی و عملکرد هدفمند مجمع نمایندگان استان بطور خاص و نمایندگان کورد و اهل سنت بطور عام در مجلس می تواند نقش نسبتاً موثری در پیشرفت و یا حل مشکلات کوردستان داشته باشد.
نمایندگان مجلس براساس قانون اساسی، ۲ وظیفه قانونگذاری و نظارت بر حسن اجرای قانون و عملکرد نهادهای مختلف (از طریق مکانیسم های مختلف سوال، تذکر، انتخاب وزرا، استیضاح، تحقیق و تفحص و….) را برعهده دارند؛ البته براساس عرف حاکم بر فضای پارلمان ها، یک وظیفه دیگر را می توانیم برای نمایندگان خصوصاً نمایندگان شهرستان ها اضافه نمائیم و آنهم پیگیری مشکلات مردم و برنامه های توسعه ای است.
متاسفانه بررسی عملکرد ۱۰ دوره گذشته مجلس نشان می دهد که رویکرد نمایندگان و اولویت های کاری آنان نه براساس وظایف محوله قانونی و مطالبات مردم، بلکه در بیشتر موارد براساس مصلحت های نانوشته، گرایشهای سیاسی و جریانی نماینده، ترجیح مسائل آنی و تبلیغاتی بر منافع عمومی، پیگیری عزل و نصب ها و….بوده و این آسیبی جدی فراروی نهاد پارلمان بوده است.
در سالهای اخیر و در جریان انتخاباتها، ما با چند کلیدواژه مهم از سوی افکار عمومی روبهرو بوده و هستیم: فساد، رانت، استبداد، تغییر، شفافیت و عدالت.
مجلس بعنوان یکی از دستگاه های مهم نظارتی و مرجع قانونگذاری، اگر عزم جدی برای مقابله با فساد اقتصادی و رانت خواری داشته باشد و قوانین مشخص و روشنی در خصوص تعمیق و گسترش شفافیت و عدالت در جامعه تدوین و تصویب نماید قطعاً به عبور از مشکلات و فسادهای اقتصادی موجود و حرکت بسوی وضعیت بهتر کمک خواهد نمود. هنر مجلس یازدهم باید این باشد که در مصوبههای خود رانت ایجاد نکند و از ظرفیت تقنینی خود برای رانتزدایی و پیشگیری از فساد استفاده کند و شفافیتها را افزایش دهد.
به نمایندگان مجلس، خصوصاً نمایندگان استان کوردستان توصیه می شود زبان گویا و صریح مردم کوردستان باشند، در موضوع گیری ها و ارائه طرح ها با شهامت در چهارچوب قانون از حقوق شهروندان دفاع نمایند، نظارت مستمر بر عملکرد نهادهای مختلف استان داشته و از آنان کار و خدمت مطالبه نمایند و از تنزل شان و جایگاه نمایندگی به عزل و نصب مدیران شهرستانی خودداری نمایند. نماینده باید نقدپذیر و زبان گویای کلیه اقشار جامعه براساس اخبار و تحلیل جامع باشد و ارتباط خود را با چند نفر یا جریانی خاص محدود ننماید.
کمک به جذب سرمایه گذاری (شرکت های دولتی، بخش خصوصی و سرمایه گذاران خارجی) در کوردستان و آسیب شناسی موضوع فرارتر از حب و بغض های شخصی و گروهی، رونق تجارت مرزی و استفاده از ظرفیت مرزها و بازگشایی بازارچه های مرزی و جلوگیری از تضییع حقوق مردم در این رابطه، افزایش اعتبارات عمرانی و توسعه زیرساخت های استان و رساندن آن به حد متوسط کشوری، دفاع از حقوق سیاسی- فرهنگی کوردها و اهل سنت، حمایت از ایجاد طرح های بزرگ صنعتی و زنجیره های تولید را مورد توجه جدی قرار داده و از دادن وعده های خارج از حد توان و تعامل با مدیران ناتوان و متخلف خودداری نموده و شفافیت و نقدپذیری را از خود شروع و تبدیل به الگویی برای سایر مسئولان نمایند، به بسط فضای مدنی در جامعه و گفتمان سازی توسعه و آزادی کمک نمایند نه اینکه در جهت ایجاد فضای خفقان احتمالی را جامعه به بهانه های غیرقانونی حرکت نمایند.
- سقز رووداو
- کد خبر 13168
- بدون نظر
- پرینت