اجتماعی, اخبار, اقتصادی, ایران, سیاسی, ویژه خبری, گزارش

تحلیلی بر رکود بازار املاک و ساخت و ساز در سقز

سقزرووداو- در روزهای اخیر و پس از جنگ ۱۲ روزه، بازار املاک در شهر سقز، همانند بسیاری از شهرهای دیگر، وارد دوره‌ای از رکود شده است. این رکود را می‌توان حاصل ترکیب عوامل مختلف دانست که در ادامه به بررسی آن‌ها پرداخته می‌شود.

 

۱. رکود کلی بازار املاک پس از بحران

جدای از مشکلات و رکودتورمی در ماه های گذشته و کاهش نقدینگی و تسهیلات، مواردی همچون وقوع جنگ و کم اطمینانی پس از آن باعث احتیاط سرمایه‌گذاران و خریداران شده  است.
در شهر سقز نیز، بسیاری از خریداران مسکن یا سرمایه‌گذاران فعلاً دست نگه داشته‌اند اما برخلاف شهرهای بزرگ مانند تهران، تغییری در قیمت ها مشاهده نمی شود.

 

۲. کاهش ساخت‌وساز به دلیل موانع ساختاری

در سال جاری، کاهش ساخت‌وساز در سقز بیش از آنکه صرفاً ناشی از رکود اقتصادی باشد، ریشه در مشکلات ساختاری و اداری این شهر دارد. یکی از مهم‌ترین این مشکلات، عدم حل مسائل مربوط به شهرک‌های جدید مانند برخی تعاونی پشت شهرک دانشگاه، کارگران، فاز ۳ فرهنگیان، عدم آماده سازی زمین فازهای جدید مسکن ملی و…  است.
این شهرک‌ها که قرار بود پاسخگوی نیازهای جمعیتی و مسکن در آینده نزدیک باشند، اما به دلایل مختلف تاکنون در گیرودار مشکلات باقی مانده اند.
مشکلات دیگری مانند محدودیت ها در ساخت بالکن و تامین پارکینگ در سقز برخلاف شهرهای همجوار، هزینه های بالا الزام به تامین انرژی در دستورالعمل های جدید (ماده ۱۹)، هزینه های بالا و بوروکراسی نظام مهندسی هم مزید بر علت شده است.

 

۳. ورود بازار به رکود دوگانه (توقف عرضه و تقاضا)

در حال حاضر بازار املاک سقز در وضعیت رکود دوگانه قرار دارد: هم عرضه کاهش یافته (به دلیل کمبود ساخت‌وساز)، هم تقاضا افت کرده (به دلیل عدم توانایی یا تمایل خرید). این حالت، برخلاف رکودهایی است که صرفاً از سمت تقاضا یا عرضه ایجاد می‌شوند و عبور از آن نیازمند سیاست‌گذاری‌ها و مشوق های جدی و مؤثر همراه با تسهیلگری است.

 

۴. پیامدها و چشم‌انداز آینده

رکود بازار مسکن در سقز نه‌تنها سرمایه‌گذاران و سازندگان را متضرر کرده، بلکه باعث توقف گردش مالی گسترده‌ای در بخش‌های وابسته مانند مصالح ساختمانی، درآمدهای شهری، خدمات مهندسی، مشاوران املاک و نیروی کار شده است. اگر مشکلات ساختاری و زیرساختی شهرک‌ها برطرف نشود و وضعیت اقتصادی و روانی جامعه بهبود نیابد، بعید است در کوتاه‌مدت شاهد رونق بازار باشیم.

 

۵. پیشنهادات برای عبور از رکود:

– حل سریع مشکلات قانونی، داخلی و اجرایی مربوط به شهرک‌های جدید؛
– کاهش بوروکراسی اداری و ارائه مشوق های تخفیفی از سوی شهرداری و نظام مهندسی؛
– ارائه تسهیلات ساخت‌وساز و کاهش بروکراسی صدور مجوز؛
– تقویت اعتماد عمومی از طریق شفاف‌سازی سیاست‌های شهری؛
– حمایت بیشتر سیستم بانکی از حوزه مسکن از طریق تسهیلات بلندمدت؛
– جذب سرمایه‌گذاران بومی و غیر بومی در زمینه آپارتمان سازی و مجتمع های جدید با ارائه مشوق‌ها و تضمین‌های لازم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *