اجتماعی, اخبار, ایران, سیاسی, فرهنگی, كوردانه, ویژه خبری, یادداشت

یادی از ماموستا محمد امامی از علمای نامی کورد

سقزرووداو- امروز (۶ شهریور) دومین سالگرد درگذشت حاج ماموستا #محمد_امامی از ماموستایان آئینی در سقز، شاعر، علمای نامی و صاحب نظر کوردستان است.

عالم ربانی ماموستا محمد امامی از اساتید برجسته‌ی علوم دینی کوردستان در سن ۹۴ سالگی،  شامگاه چهارشنبه ۶ شهریورماه ۹۸، در شهر سقز دار فانی را وداع گفت.

استاد محمد امامى، در سال ۱۳۴۵ه- .ق مصادف با ۱۴ بهمن‌ماه سال ۱۳۰۵ ه.ش در روستاى قَرَچَر (قه‌ره‌چه‌ر) از توابع منطقه‌ى گورگ سقز در خانواده‌اى علمى و مذهبى چشم به جهان گشود

وی از سن ۶ سالگى نزد پدر و مادرش، علوم مقدماتى و حوزوى و قرآن را فرا گرفته واز سال ۱۳۲۲ ه.ش تحصیلات حوزوى خویش را نزد اخویش، مرحوم ماموستا ملا عُبَیدالله امامى که مستعد روستاى قروچاى تورجان شروع کردو به در مدت ۱۰ سال دوران تحصیل طلبگى، بغیر از خانواده خویش از خوان بسیارى از اساتید مسلّم العلم و مجرب و متبحر و فحول آن زمان، به طور مستقیم و غیرمستقیم ازجمله: ملا صدیق، خلیفه ملارحیم هَوشارى، ماموستا کامل نقشبندى، ماموستا ملا على ربانى بغده‌کندى، ماموستا عبدالهادى افخم‌زاده،‌ ملا احمد ایسکى بَغدایى، ماموستا محمود ریاضى، ماموستا مصطفى مدرّس شوِیى، ملا قادر مدرسى آرمرده‌اى، ماموستا شیخ عبدالقادر زاهدى آبباره‌اى، حاج بابا شیخ ابن‌الکاژاوه‌اى آلمانه‌اى، ماموستا عصام الدین شفیعى و…بهره گرفته است.

مرحوم امامی پس از اتمام مراحل متداول تحصیل و ازدواج سال ها در روستاهای سقز و بانه مشغول خدمت در کسوت روحانی بوده و در سال ۱۳۶۲ به شهرستان سقز نقل مکان کرد و تا پایان عمرش در این شهرستان به‌عنوان مرجع علمی، اجتماعی و فرهنگی مردم ایفای نقش نمود.

وی علاوه بر خدمت در مسند تدریس و امامت و همچنین فعالیت در زمینۀ حل‌ و فصل مشاجرات مردمی و مسائل منطقه، چندین کتاب‌ و مقاله نیز به زبان‌های فارسی و کردی به رشته تحریر درآورده است.

 

سوابق عملى، فرهنگى و اجتماعى حاج ماموستا محمد امامى

۱- سابقه‌ى بیش از ۶۰ سال تدریس بى‌وقفه

۲- سابقه‌ى ۶۰ سال امامت و پیش‌نمازى در کسوت روحانیت

۳- صدور اجازه‌‌ى افتا و تدریس به بیش از ده‌ها نفر از علماى نامور کردستان

۴- حاشیه‌نویسى بر بیشتر کتاب‌هاى متداول حوزوى

۵- چاپ کتاب «شه‌مال و زریان» مبارزه حق با باطل[مجموعه اشعار وى و مرحوم ملا خدر امامى، ابوى فاضلشان]

۶- ترجمه ادبى و موزون برخى اشعار کردى و فارسى [از قبیل گزیده غزلیات حافظ، سنایی، پروین]

۷- ترجمه‌ى کتاب «شهداء الاسلام فى عصر النبوه»

۸- نگارش خاطرات و زندگی‌نامه‌ى خویش

۹- دیوان اشعار

۱۰- نوشتن مقالات متعدد به زبان‌هاى کوردی، فارسى و عربی

۱۱- صدور هزاران فتواى شرعى در ابواب [عبادات، معاملات، نکاح و طلاق، دعاوى شخصى غیرقضایى] و حل مشکلات و‌اختلافات مردم

۱۲- روایت تاریخ غیرمدون کوردستان.

#سقزرووداو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *